Technieuws:


Woensdag, 03-07-2019: Gratis extra snelheid (Harry)

Het was weer tijd voor de jaarlijkse bandentest van het blad Tour Magazin (juli nummer) en met de recente introductie van de steevaste winnaar (Conti GP4000S II), nl. de Conti GP5000 werd daar natuurlijk met belangstelling naar uitgekeken.

En die opvolger stelt niet teleur: de laagste rolweerstand van alle geteste banden en uitstekende lekbescherming. Mede testwinnaar is de Schwalbe One die iets minder weegt en iets meer grip heeft in (natte) bochten, maar de “prijs” die je daarvoor betaalt is een hogere rolweerstand: bij 30km/u en gelijk vermogen vertaalt zich dat in 0,3 km/u verlies aan snelheid. Mijn ervaringen met de levensduur van de Conti GP 4000S II zijn uitstekend en ik verwacht op zijn minst (gelijke dikte loopvlak) dezelfde levensduur voor de GP5000. Voor mij reden om geen “trainingsbanden” te monteren: die gaan wellicht iets langer mee, maar bijv. de Schwalbe Durano verliest maar liefst 1km/u door de hogere rolweerstand.
Helaas heb ik nog een paar GP4000S II banden liggen, dus het zal nog even duren voordat ik kan profiteren van de gratis extra snelheid van de GP5000 banden.


Zaterdag, 07-07-2018: Welke wielset voor in de bergen (Willem)

Ik ben toe aan nieuwe wielen. Wie heeft er onlangs nog een goede test gezien van racewielen?

Dinsdag, 15-05-2018: Reactie op Bandentest juni 2018 (Roel)

Ik ben zeer te spreken over Schwalbe Durano banden.

Hiermee heb ik tot nu toe geen enkel probleem gehad.


Zondag, 13-05-2018: Bandentest TTour Magazin (Harry)

Bandentest juni 2018

Na bijna 2 jaar werd het blijkbaar weer tijd voor een nieuwe bandentest in Tour Magazin. Bij de vorige test werden voor het eerst 25 mm banden getest en blijkbaar zijn bredere banden inmiddels zo gewoon geworden, dat in deze test 28mm banden als standaard werden gebruikt; Tour claimt wel dat de resultaten voor 23 en 25mm banden niet veel anders zullen zijn, gezien de gelijke opbouw van de banden.

Maar behalve de breedte lijkt er weinig te zijn veranderd in de afgelopen periode: nog steeds voeren Continental met de GP4000 S II en Schwalbe met de One het peloton aan. Conti scoort wat beter op rolweerstand en lekbescherming, Schwalbe op gewicht en grip op nat wegdek. Merkwaardig genoeg, bleek Michelin te ontbreken in deze test.

Bij de tubeless banden staat de Schwalbe Pro One op eenzame hoogte (hier geen Conti en opnieuw geen Michelin getest).

Als laatste nog een opmerking over het gebruik van brede banden op smalle velgen en omgekeerd in het artikel: brede banden op smalle velgen is goed mogelijk, maar smalle banden op brede velgen (23mm op velgen met binnen-breedte van meer dan 17mm) zou vermeden moeten worden


Woensdag, 07-03-2018: Een wandelende buitenband? (Wiebe)

De lezers van de ritverslagen op de website van Club Bello hebben kennis kunnen nemen van mijn 2 x 2  lekke ATB binnenbanden van het voorwiel tijdens de zondagsritten op 25 februari en 3 maart jl. De lekkage deed zich bij alle vier banden voor bij het ventiel. Dat leek uitgescheurd uit de band.
Omdat niet alleen ikzelf, maar meerdere Bello ’s hun dienstvaardigheid hebben betoond om de lekke banden te vervangen, leek het uitgesloten dat een verkeerde montage de oorzaak van de lekkage zou kunnen zijn. De vraag naar de oorzaak dus maar voorgelegd aan mijn fietsenmaker in Eerbeek.
Die, Mark, meende zich te herinneren dat hij dat wel eens eerder had meegemaakt.  Gravend in zijn geheugen kwam naar boven dat de oorzaak zou kunnen zijn dat door ouderdom en/of intensief gebruik de buitenband te ruim om de velg kwam te liggen waardoor hij tijdens het fietsen min of meer ging “ wandelen “. Tijdens die "wandeling" zou de binnenband worden meegenomen met als gevolg dat het ventiel uit de band werd gescheurd.
Het lijkt mij een plausibele verklaring.   
Dus dinsdag een nieuwe binnenband en een nieuwe buitenband aangeschaft en, om het geheel netjes af te ronden, gelijk ook maar een nieuw velglint.
De test van al dat nieuwe materiaal vond vandaag plaats tijdens de laatste ATB-tocht van het seizoen met de Veluwerijders. En deze keer doorstond de binnenband de beproevingen van een prachtige route langs slootkanten en boomwallen met koffie bij bakker Bril in Voorst, probleemloos.
Pia, die enkele keren telefoon kreeg en steeds vreesde dat ze mij aan de telefoon kreeg met de vraag om mij in stad of ommelanden op te pikken, hoefde dus niet in aktie te komen.
Mocht ooit iemand eenzelfde soort lekkage van de ATB binnenband  constateren, herinner je dan  hetgeen mij is overkomen en de waarschijnlijke oorzaak daarvan. Getekend, Wiebe

 

Woensdag, 15-11-2017: Helm na 3 jaar vervangen (of toch niet)? (Harry)

Over het algemeen raden de fabrikanten van fietshelmen aan om deze na zo’n 3 jaar te vervangen omdat door de inwerking van zonlicht, temperatuurschommelingen en zweet de beschermende werking bij een valpartij niet langer kan worden gegarandeerd. Gelukkig staat er in het decembernummer van Tour Magazine een test van gebruikte helmen (van bekende merken) die ons een duidelijk antwoord geeft op de vraag of dit nou echt nodig is

In deze test worden de testresultaten van gebruikte helmen (met duidelijke gebruikssporen: ze hebben dus niet 6 tot 9 jaar op de plank gelegen), vergeleken met de resultaten die dezelfde helmen scoorden toen ze nieuw werden getest.
De meest belastende test in het EU testprotocol is de zg. stoeprandtest: daarbij mag de belasting op het hoofd de 250 gram niet overschrijden. Nieuw scoorden de helmen tussen 63 en 111 afhankelijk van het merk/type, gebruikt kwam daar gemiddeld 10 gram bij. M.a.w. als je geen val hebt gemaakt en de helm ook niet tijdens transport hebt gekraakt, geeft een “oude” helm dezelfde bescherming als een nieuwe en is vervanging vanwege veiligheid dus niet nodig. Hoe dat met de esthetiek zit mag ieder voor zichzelf bepalen


Maandag, 02-10-2017: Vittoria Corsa Speed Open, wie durft? (Harry)

Volgens Tour-Magazin van oktober is Vittoria er in geslaagd een band te produceren met een aanzienlijk lagere rolweerstand dan de Continental GP4000SII of de Schwalbe One Pro: bij 35km/u en een totaalgewicht van 85kg zou het voordeel maar liefst 5-6W zijn en dat verschil is groter dan tussen een “gewoon” en een zeer goed scorend aerowiel en ook voor eenvoudige amateurfieters als wij goed merkbaar. De band is eigenlijk gemaakt om tubeless te gebruiken, maar kan ook gewoon met binnenband worden gebruikt.
Dus waarom niet meteen besteld?
De rubber-slijtlaag van de Vittoria is maar 0,8mm dik en dat is zo’n 3 keer dunner dan gebruikelijk; Vittoria claimt dat de levensduur toch even lang is als gebruikelijk bij andere banden door het gebruik van grafeen-nanodeeltjes; ook de lekbescherming zou minder goed zijn dan we gewend zijn van Conti-banden en, omdat de band eigenlijk gemaakt is voor tubeless gebruik, is ook de montage wat lastiger. Zelf wacht ik nog maar even af tot er wat meer praktijkervaring met de band is opgedaan, want op een grotere kans op lekke banden onderweg, met een band die lastig te monteren is zit ik niet te wachten, maar wie weet is er een Bello die wel graag 1km/u sneller wil zijn en het risico van lekke band of mindere levensduur acceptabel vindt.

Woensdag, 12-07-2017: Zonnig Zicht (Roel)

Hallo Mensen,

Nu ik wat minder tijd besteed aan fietsen heb ik de gelegenheid wat meer te lezen.
Zo kwam ik een artikel tegen over een onderwerp dat voor velen van ons interessant kan zijn.
Velen van ons gebruiken een leesbril.
Nu is er een fiets-zonnebril met een leesgedeelte:dus een fietsbril  met bifocale glazen zowel voor racefiets als voor MTB.
Info:  LEDS-SPORT.NL
Deze bril vind ik ook betaalbaar.
Prijs: € 59,95
Ik hoop dat iemand iets aan deze informatie heeft.


Roel
 

 

Meld je hier aan om een e-mail te onvangen als er technieuws op de website wordt gezet.
Geef hieronder je e-mailadres om je aan te melden (opt-in):

Afmelden voor deze service (opt-out) kan altijd door in de toegestuurde e-mail op de afmeldtekst te klikken.